user
Bebek Fotoğrafı Çekerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Sıradaki içerik:

Bebek Fotoğrafı Çekerken Nelere Dikkat Edilmeli?

e
sv

Hamilelikte Ne Yenmeli? Nelerden Uzak Durulmalı?

425 okunma — 15 Ağustos 2018 19:30
avatar

Hamilelikte

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Gebelik süreci hem anneyi hem de bebeği etkileyen önemli bir dönemdir. Bu dönemde anne sağlığının korunması, annede vitamin-mineral eksikliklerinin görülmemesi, bebeğin büyüme ve gelişmesinin normal düzeyde ilerlemesi için annenin beslenmesine daha fazla özen göstermesi gerekir.

Annenin yetersiz ve kötü beslenmesi hem anne de hem de bebekte çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir. Annede anemi, baş dönmesi, halsizlik, kabızlık gibi şikayetler görülürken; bebekte ise erken doğum ve düşük doğum ağırlıklı doğma riski artmaktadır.

Hamilelik Beslenmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Gebe kadının beslenme düzeninde protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral kaynaklarından dengeli bir şekilde bulunması gerekir. Besinler aracılığı ile alınan günlük kalori 1800’ün altında olmamalıdır. Bu dönemde az ve sık beslenilerek, 5-6 öğün yapılması ve öğünlerin arasında 2,5-3’er saatlik aralıklar bulunması gerekir.

Mevsiminde tüketilen taze sebze ve meyveler vitamin açısından oldukça zengindir; bu besinlerin tercih edilmesi hem anne hem de bebeğin vitamin ihtiyacını karşılayabilir. Gebe annenin en çok ihtiyaç duyduğu mineral çeşitlerinden birisi kalsiyumdur.

Annede ilerleyen dönemlerde kalsiyum eksikliğinden kaynaklı kemik sağlığı problemlerinin yaşanmaması için süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler beslenme düzeninde yer almalıdır. Gebelikte annenin ihtiyaç duyduğu enerji miktarı gebe olmayan kadına göre daha fazladır.

Bu yüzden vücuda alınan günlük kalori miktarına da özen gösterilmesi gerekir. Annenin alacağı kalori miktarı kadar tüketeceği besin çeşidi de önemlidir. Hamilelikte Beslenme için Diyetisyen Ayşe Tuğba Şengel’in Hamile Diyeti yazına da göz atabilirsiniz.

Besinler tercih edilirken besin içeriği yüksek, sağlıklı gıdaların tüketilmesine dikkat edilmelidir. Bu süreçte daha sık tüketilmesi gereken besinler kadar; uzak durulması, daha az tüketilmesi gereken besinlere de vardır.

Gebelikte tüketilmesi gereken 5 besin

Kaliteli protein kaynağı olan yumurtanın her gün 1 adet tüketilmesi gerekir. Yumurta aynı zamanda içeriğindeki demir sayesinde kansızlığa karşı da iyi gelir.

Her gün 2 kibrit kutusu büyüklüğünde (yaklaşık 60 gr) beyaz peynir, 2-3 su bardağı kadar da süt, yoğurt veya ayran tüketilmesi gerekir.

Beslenme düzeninde protein ve demir kaynağı olan nohut, kuru fasulye, mercimek gibi bakliyat çeşitleri ve kırmızı et bulunmalıdır.

Gebelik anemisinin önlenmesi için pekmez, çekirdekli kuru üzüm, kuru incir gibi kuru meyveler, tam tahıllı ürünler tüketilmelidir.

Ayçiçekyağı, mısırözü yağı, hindistan cevizi yağı ve zeytinyağı gibi sıvı yağ çeşitleri tercih edilmelidir.

Gebelikte tüketilmemesi gereken 5 besin

İyi yıkanmamış meyve ve sebze çeşitleri tüketilmemelidir.

Alkol ve sigaradan uzak durulması gerekir.

Beyaz un içeren beyaz ekmek, kek, poğaça, açma gibi hamur işi besinlerden kaçınılması gerekir.

Hazır meyve suları, asitli ve şekerli içecekler tercih edilmemelidir.

Aşırı yağlı, baharatlı ve tuzlu besinlerden uzak durulması gerekir. Yağda kızartılarak hazırlanmış besinler yerine fırında, buğulama veya ızgarada hazırlanmış besinler tercih edilmelidir.

Hamilelikte beslenme ve diyet listeleri için Diyetisyen Ayşe Tuğba Şengel’den bilgi alabilirsiniz.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.