user
Hamilelikte Anemi Riski Artar mı?

Sıradaki içerik:

Hamilelikte Anemi Riski Artar mı?

e
sv

Hipertansiyon Olan Kişinin Hamilelik Dönemi

765 okunma — 18 Mart 2018 17:07
avatar

Hamilelikte

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Hipertansiyon kısaca yüksek kan basıncı olarak tanımlanabilir. Normal kan basıncı sağlık için en güzel anahtardır. İyi bir dolaşım kalbin düzenli çalışmasına bağlıdır. Kan basıncının iki değeri vardır. İlk sayı kalp kasıldığında arterlerden ölçülen basınçtır. İkinci sayı ise kalp gevşediğinde arterlerden ölçülen basınçtır.

Hasta da hipertansiyon tablosunun gelişmesi bazı riskli durumlara yol açabilir. Gebelikte ise bu durum ek sağlık sorunlarına da yol açabilir.

Sağlıklı gebeliklerde bebeğin büyümesi için gereken besin ve oksijen anne adayından sağlanır. Bu yeterli miktarda anne kanının plasenta da dolaştığı ve oksijen göbek kordonundan geçtiğinde sağlanır.

Gebelikte iki tip yüksek tansiyondan söz etmek mümkündür. Kronik hipertansiyon ve gestasyonel hipertansiyon adını alan bu iki tip tansiyonu şu şekilde tanımlamak mümkündür.

Kronik Hipertansiyon Nedir? 

Eğer gebelikten önce hipertansiyon durumu söz konusu ise bu kronik tansiyon olarak karşımıza çıkar. Kontrol edilmesi kalp yetmezliği ve kalp krizi gibi sağlık problemleri için önemli bir yer tutar. Bu durum bebeğin gelişmesini olumsuz yönde etkileyebilir.

Gestasyonel Tansiyon Nedir?

Yüksek tansiyon tablosunun gebeliğin yarısında görülmeye başlandığı durumdur. Bu tansiyon doğumla birlikte kaybolur. Bu tip tansiyon preeklampsiye neden olabilir.

Gebelikte ek sorunların erken teşhisi için kan basıncı takibi önemli bir yere sahiptir.

Preeklemapsi bütün vücut organlarını etkileyen ve halk arasında gebelik zehirlenmesi olarak bilinen bir hastalıktır. Bulgularında baş ağrısı, görme bozuklukları, hızlı kilo alımı, el ve ayaklarda şişme görülür. Risk faktörlerine bakılacak olursa gebelikten önce var olan hipertansiyon, sigara kullanımı, şişmanlık, çoğul gebelik olarak görülür.

Doğum öncesi bakım için şu basamakları takip edebilirsiniz.
1. Kilo verin.
2. Doktorunuz ile birlikte kan basıncını düşürmeye çalışın.
3. İlaçlarınızı düzenli kullanın.
4. İlaç tedavisinin güvenilirliğini doktorunuzla konuşun.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.