user
Yeni Doğan Bebekler İçin Beslenme Önerisi

Sıradaki içerik:

Yeni Doğan Bebekler İçin Beslenme Önerisi

e
sv

Kimyasal Gebelik Nedir?

401 okunma — 09 Ocak 2019 13:14
avatar

Hamilelikte

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Kimyasal gebelik halk arasında sessiz düşük olarak bilinir. Özellikle genetik yapısı bozuk yumurta ya da spermin birleşmesi ile oluşan genetik yapısı bozuk embriyonun rahim duvarına tutunamamasıdır. Kimyasal gebelikte düşük, gebeliğin ilk haftalarında sessizce gerçekleşir. Hatta çoğu kadın bu durumu fark edemez, normal menstrüasyon döneminde olduğunu düşünür. Gecikmiş adet kanaması olarak kendisini belli eden ve çoğu kadının ilk gebeliğinde gözlenen kimyasal gebelik nedir?

Kimyasal Gebelik

Normal bir gebelik süreci yumurta ile spermin birleşmesi ile başlar. Döllenen yumurta rahim içerisine ilerler ve rahim duvarına tutunarak gebelik kesesini oluşturur. Buna bağlı olarak da gebelik süreci başlar. Bu aşama yaklaşık olarak son adet döneminde 4- 5hafta sonra tamamlanır. Yumurta ve spermin birleşmesinden genetik yapısı bozuk bir zigot oluşursa bu yapı sağlıklı bir embriyoya dönüşemez. Kromozom yapısı bozuk olan embriyo rahim duvarına tutunamaz ve vücuttan atılır. Bu durum halk arasında sessiz düşük ya da tıpta ise kimyasal gebelik olarak bilinmektedir.

Kimyasal Gebelik Nasıl Anlaşılır?

Kimyasal gebelik gebeliğin ilk başlarında meydana geldiği için anne adayında parçalar şeklinde kanamalar görülmez. Aslında büyük çaplı bir düşük değildir. Bu yüzden doktor kontrolüne gitmeyen çoğu kadın bunu normal adet dönemi gibi görebilir.

Kimyasal gebelik süreci doktorun yapacağı ultrason muayenesinde anlaşılmayabilir. Çünkü kimyasal gebelikte gebelik kesesi oluşmaz. Gebelik testi olarak bilinen Beta HCG hormonuna kan tahlili ile bakılır. Bu hormon seviyesi gebeliğin varlığını kesin olarak belirler. Beta HCG hormonunun yüksekliğine rağmen gebelik kesesinin oluşmaması kimyasal gebelikle sonuçlanmaktadır. Son adet tarihini takip eden 4. haftadan sonra bu değer düşmeye başlar ve kanama ile kimyasal gebelik gözlenir.

Kimyasal Gebelik Neden Olur?

Kimyasal gebelik aslında vücudun kendisini korumak için gerçekleştirdiği bir süreçtir. Vücut, kromozom yapısı bozuk olarak gelişmeye çalışan embriyonun rahim içine tutunmasını engeller ve dışarı atar. Aksi durumda genetik olarak anormal bir embriyonun gelişmesi, hem gebelik sürecini hem de anne adayının sağlığını tehdit edecektir.

 

Sağlıksız gebeliklerin sonlanmasını sağlayan kimyasal gebelik süreci anne sağlığını koruması açısından bakıldığında son derece önemli bir durumdur. Ayrıca bu sistem sayesinde, anormal genetik özelliklere sahip bir bireyin oluşmasının da önüne geçilmektedir.

Kimyasal Gebelik Sonrası Normal Gebelik

Kimyasal gebelik süreci anne adayını psikolojik olarak huzursuz etse de bu sağlıksız gebeliklerde gerçekleştiği unutulmamalıdır. Kimyasal gebelik yaşayan kişiler, sağlıklı gebelik süreci de yaşayabilirler. Kimyasal gebelikten sonra bir adet dönemi beklenilmesi önerilse de hemen hamile kalınabilir. Yani kimyasal gebelik sonradan oluşacak sağlıklı gebelikleri etkilemez.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.