user
Kan uyuşmazlığı nasıl olur testi iğnesi tedavisi ve fiyatı

Sıradaki içerik:

Kan uyuşmazlığı nasıl olur testi iğnesi tedavisi ve fiyatı

e
sv

Kistik fibrozis belirtileri ppt hastalığı belirtileri tedavisi

337 okunma — 17 Ekim 2013 10:09
avatar

Hamilelikte

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Kistik fibrozis dış salgı bezlerinin olduğu organları tutan kalıtsal (genetiksel) bir hastalıktır. Ailenizde daha önceki bir jenerasyonda bu hastalık var ise sizde ya da çocuğunuzda görülme olasılığı vardır demektir.

Kistik fibrozis doğumdan sonra akciğer, pankreas, bağırsak, ter bezleri gibi organlarda görülür. Doğumdan sonra görülen hastalık birçok sistem ve organı etkileyerek işlevsel bozukluklara sebep olur.

Akciğerlerimizde temiz bir ortam sağlamak amacıyla salgı bezleri tarafından salgılanan ince, homojen ve akışkan sıvı, bu hastalığı taşıyan bireylerde yoğun, heterojen ve akışkanlık özelliği kazanmıştır.

Bu olumsuz durum hastanın sekresyon (balgam) çıkarmasına engel olur. Koyulaşan ve akışkan özelliği kaybolan sıvı küçük hava kanallarını tıkayarak öksürük, hırıltı, bronşit, zatürre gibi hastalıkların ortaya çıkmasını neden olur.

Diğer yandan ter bezleri üzerinde de olumsuz sonuçlar doğuran hastalık vücudumuzun susuz kalmasına neden olur. Kistik fibrozis hastalığı çocukların büyümesine, gelişmesine ve hayattan geri kalmalarına neden olan bir hastalıktır.

Bu hastalığın belirtilerine bakacak olursak: Uzun süre devam eden ve kesilmeyen öksürükler, aşırı miktarda balgam, sık tekrarlanan hırıltılı solunumlar, sürekli tekrarlayan akciğer hastalıkları, solunumda sıkıntı, çocuklar fiziksel aktivitelerinde sık ve çabuk yorulurlar, bir türlü bonus veren rulet siteleri iyileşmeyen sinüzit ve nazal polip, sık sık ve kötü kokulu kaka yapma, yağlar yeterince emilmediği için aşırı miktarda gaz ve karın şişliği, kilo kaybetme, bağırsakların tam olarak sindirim yapmamasından kaynaklı ileri dönemlerdeki bağırsak tıkanmaları.

Kistik fibrozis’in tedavisi hayat boyu sürer, tedavinin asıl amacı hastanın yaşam kalitesini arttırmaktır. Bağırsaklarda eksik olan, besinlerin emilimini sağlayan enzimlerin ağızdan verilmesi yoluna gidilerek, gerektiğinde yüksek enerji mamalar verilebilinir.

Kistik fibrozisli hastaların A, D, E, K vitaminlerini emilimlerinde bozukluk olduğu için, bu vitaminler bir hekim önerisi ve denetimiyle verilir.

  • Site İçi Yorumlar

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.