user
Hamileliğin (Gebeliğin) 26. Haftası

Sıradaki içerik:

Hamileliğin (Gebeliğin) 26. Haftası

e
sv

Meme iltihabı, Meme Absesi Apsesi (Mastit) neden olur

405 okunma — 17 Mayıs 2013 14:23
avatar

Hamilelikte

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

meme iltihabi mastit

LOHUSALIKTA MEME İLTİHABI

Meme iltihabı genel olarak lohusalık döneminde çıkan bir rahatsızlıktır. Lohusalığın dışında bu rahatsızlık kadınlar da çok nadir görülür. Meme organının iç kısmı çeşitli bez ve kanallardan oluşmaktadır. Bu kanallar kahverengi renkte olur ve memenin başında açılma yapar. Lohusalık evresinde nu kanallar süt ile dolum yapar.
Genç bir kızın ergenlik aşamasına girmesi ile birlikte memede yağ oranı artmaya başmaktadır. Genelde süt biriktiren kanallar meme başından koltuk altına doğru uzanır. Eğer mememin sınırlı bir boşluğunda iltihap birikir ise buna tıp adında meme apsesi denir.

Meme iltihaplanması neden olur?
Lohusalık dışında neredeyse yok denecek kadar az görülür. Eğer lohusalık döneminde değilseniz ve meme iltihabı olmuşsanız altında mutlaka şeker hastalığı, aids, kronik hastalık ve bağışıklık sistemini zayıflatan diğer çeşitli hastalıklar olup olmadığı araştırılmalıdır.

►Meme iltihabının çoğunlukla lohusalık döneminde belirmesinin diğer bir nedeni ise, ciltte barınan bakterilerdir. Bu bakterilere stafilokok adı verilir. Kişide ortaya çıkmak için lohusalık dönemini bekleyen bakteri çeşididir.

►Doğum yapan anne stres altında ise buda süt kanallarının yeterince uyarılmasını durdurur. Bu durumda süt kanallarında yığılma olur ve iltihaba sebebiyet verir.

►Bebeğin annesini emmesi esnasında ağzından gelen ve bulaşan bir bakteri ile meme başındaki çatlaklar aracılığı ile bu bakteriler süt kanallarına giriş yaparak orada iltihap oluşmasına neden olur.

►Anne lohusalık döneminde yeterli miktarda süt alımı yapamazsa ve sıvı kaybı yaşanıp ateşin yükselmesine sebep olursa buna süt ateşi denir. Bu rahatsızlığın iltihap ile bir alakası yoktur.

Meme iltihabına çoğunlukla 18- 50 yaşları arasında görülmekte ve bunların çoğu da emzirme döneminde rastlanılır. Emzirme döneminde görülen ve diğer zamanlarda oluşan meme iltihaplarının tedavisi ayrı şekilde yapılmaktadır.

Lohusalık döneminde görülen meme iltihabı;
Eskiye bakarak günümüzde görülme şansı azalmıştır. Meme başında bir çatlak veya sıyrığın oluşmuş olması bu iltihabın bulaşmasını kolaylaştırmaktadır. Çünkü memede bulunan bir açıklık içeriye girmek için bekleyen bakteriler için bir kapıdır. Genellikle vücut direnci zayıf olduğu zamanlarda giren bakteriler enfeksiyona sebebiyet vermektedir.

Ayrıca memenin içende bulunan süt boşalma yapılmamış ise bakteriler için bir yaşama alanı teşkil eder. Bu nedenle emzirme dönemlerinde meme enfeksiyonları kısa bir sürede ciddi bir enfeksiyona neden olabilmektedir.

Meme iltihabı çoğunlukla doğumun arkasından ilk 5 ile 6 haftası ve bebeğin sütten bırakma döneminde daha sık karşımıza çıkmaktadır. Hasta yakınları kişide yakınma, sızlama, şişlik, kızarıklık gibi yan etkiler görebilir.
Eğer kişide abse durumu gelişirse ve oluşan bölgede kitle gibi bir burgu ile karşılaşırsa mutlaka göz ardı etmemeli ve en yakın bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Tedavi şekli çoğunluklu antibiyotik başlanılarak devam etmektedir. Tabi eğer antibiyotik kullanımı halinde bir sonuç değişmemiş ise hastaneye yatırılmasın da fayda vardır.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

avatar
  • Selma 5 yıl önce
  • Mememde masisit var hamile kalabilirmiyim