user
Rahim Ağzı Yetmezliği Nedir?

Sıradaki içerik:

Rahim Ağzı Yetmezliği Nedir?

e
sv

Mol Gebelik Nedir?

386 okunma — 13 Ocak 2019 09:52
avatar

Hamilelikte

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Mol gebelik halk arasında üzüm gebeliği olarak da bilinir. Mol gebelik nedir? Birçok kadın tarafından merak edilir. Mol gebelik genel anlamda erkekten gelen spermin, kadındaki yumurtayı döllediği fakat bir takım sebeplere bağlı olarak kromozom dizilişinin anormal olması sonucu meydana gelen riskli bir gebelik türüdür. Kadında mol gebelik oluştuğunda plasenta oluşur ve gelişmeye başlar. Ancak plasenta tutunduğu yerde normal olmayan bir şekilde kistik bir kitle oluşturur ve buna mol gebelik denir. Mol gebelik ciddi bir durumdur.

Kimlerde Mol Gebeliğe Daha Çok Rastlanır?

Toplumlarda mol gebeliğe çok fazla rastlanmaz. Risk altında olan kişiler ise; 35 yaş ve üstü kadınlar, 15 yaş ve altı olan kadınlar, daha önce iki ve ya daha çok molar gebelik yaşamış kadınlar, geçmişte birden fazla düşük yapmış olan kadınlar ve folik asit eksikliği bulunan kadınlar molar gebelik için risk faktörü oluşturmaktadır.

Mol Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Mol gebelikler erken dönemde normal hamilelik belirtileri verebilir. Fakat özellikle sabahları ciddi mide bulantısı ve kusma var ise, sürekli ya da belirli aralıklarla devam eden kahverengi akıntı, şiddetli ve uzun süren kramplar, hızlı ve düzensiz kalp atışları, yüksek tansiyon, normalden büyük bir rahim, sinirlilik, sürekli yorgunluk ve bitkinlik, sık sık ve çok terleme, pelviste rahatsızlık hissi, vajinal kanamalarda üzüm gibi toplu kesitlerin atılması ve troid hormonlarının aşırı bir şekilde yükselmesi mol gebelik belirtileri arasında bulunur.

Mol Gebelik Yaşandıktan Sonra Neler Yapılmalıdır?

Yaşanan mol gebelik sonrası en az bir sene boyunca tekrar hamile kalınmamalı ve doğum kontrol yöntemleri ile korunmalıdır. Molar gebelik sonrası bebek sahibi olmaktan vazgeçilirse, kanser riskine karşı rahimin tamamen alınması işlemi de uygulanabilir. Rahmin alınması işleminin ardından 6 ila 12 ay arasında sürekli kan testleri yapılarak durumunuz doktor tarafından takip edilir. Mol gebeliklerin kansere dönüşmesine çok nadir rastlanır, fakat doktor kontroller bu kanser riskinden sebep asla ihmal edilmemelidir. Bir kere geçirilen mol gebelik daha sonraki gebeliklerinizi çok fazla etkilemez.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.