user
Bebeklerde Zekâ

Sıradaki içerik:

Bebeklerde Zekâ

e
sv

Bebeklerin Beyin Yapısı

743 okunma — 08 Temmuz 2018 20:18
avatar

Hamilelikte

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Bebeğin Beyni

Eğer bir bebeğin beyninin içinde bakabilseydik, dünya üzerindeki en muhteşem beyni görmüş olurduk. Beyinin üç önemli bölgesi bulunmaktadır bunlar: ön beyin, orta beyin ve arka beyindir.

Ön beyinde serebrum, talamus, hipotalamus ve limbik sistem bulunmaktadır. En çok dikkat çeken, çok katlı yüzeyi ve beyin zarı ile serebrumdur.

Orta beyin beyinin üst bölgesinde bulunur ve bu bölgede bilgi giriş ve çıkışı gerçekleşmektedir. Arka beyinde beyincik, sinir lifleri ve medulla bulunmaktadır.

Cerebrum

Cerebrum iki yarım küreden oluşmaktadır. Kıvrımlı ve buruşuk yüzeyi, geniş bir alanının küçük bir bölgeye düzenli bir şekilde sığmasını sağlamaktadır.

Beyin zarının gri dış kaplaması 8.000 milyon sinir hücresinden oluşmaktadır ve bu hücreler 64.000 milyon gliyal hücreler tarafından bir arada tutulmaktadır.

Beyin zarı, bilgileri organize eder; bebeğe neler gördüğünü, duyduğunu, hayal ettiğini ve hatırladığını söyler. Cerebrum, yarıkürelerinin katmerlerinde, derin çizgiler vardır ve bu çizgiler 4 adet çiftleşmiş lobu oluşturmaktadır.

Ön Lop

Ön lop alının hemen arkasında bulunmaktadır ve bunlar bebeğin övünç kaynaklarıdır. Geçirdiğimiz evrimdeki en son gelişmelerdir ve dört lobun en karışık ve en büyüğüdür.

Bu bölümde bebeğinizin tüm zekâsı, kişiliği, yaratıcılığı ve tüm üst seviye akli aktiviteleri bulunmaktadır. Aynı zamanda ön lop, bebeğinizin tüm bilinçli hareketleri ve konuşması ile de ilgilenmektedir.

Yan, Artkafa ve Temporal Lop

Bebeğinizin beyninin üst kısmında ön lopun hemen arkasında yan lopları bulunmaktadır. Bu yan loplar dokunma, ısı, basınç ve acı hisselerini hissetmemizi sağlamaktadırlar ve aynı zamanda vücudun içinden gelen mesajlar ile de ilgilenmektedirler.

Artkafa lop bebeğinizin beyninin arka kısmında bulunmaktadır; görüntüleri algılayabilmesini ve yorumlayabilmesini sağlamaktadır.

Beyinin her iki yanında temporal lop bulunmaktadır. Bu loplar duyma, korku, kimlik duygusu ve hafıza ile ilgili konuları yürütmektedir.

Sağ ve Sol Yarım Küreler

Beyinin sol yarım küresi daha çok hesaplamalar, matematik ve gerçek bilgiler üzerine uzmanlaşmıştır.

Analitik düşüncenin yuvası burasıdır. Sağ yarım küre ise beyinin daha çok sanatkâr ve yaratıcı bölümüdür ve sezgisel düşüncenin yuvasıdır.

İki yarım küre, kalın sinir lifleri olan korpus kallosum tarafından birbirlerine bağlanmıştır. Bu sinir lifleri arasında bilgi sürekli gidip gelmektedir.

Talamus ve Hipotalamus

Talamus, ufak bir erik boyutundadır ve beyinin tam ortasında yer alır. Aracı bir istasyon görevi görmektedir; bilginin vücuttan beyine ve beyinin diğer kısımları arasındaki akışını sağlamaktadır.

Tüm koklama dışındaki duyu bilgileri beyinin bu bölümünden geçmektedir. Talamusun altında hipotalamus bulunmaktadır.

Hipotalamus düzenleyici görevi görmektedir; ruhsal durum ve motivasyonu, uyku, açlık, susuzluk, kalp atışı, kan basıncı ve cinsel istekleri kontrol etmektedir.

Aynı zamanda tükürük ve balgam bezesinin ve hormonal sisteminin aktivitelerini de kontrol eder. Hipotalamusun etrafında duyguları kontrol eden limbik sistem bulunmaktadır.

Serebellum

Sereburumun altında beyinin arkasına doğru serebellum bulunmaktadır; vücut duruşunu, denge ve hareket etme ile ilgili konulara yardımcı olur.

Serebullum çok hızlı büyümektedir ve iki yaşına varıldığında yetişkin boyutuna varmış olacaktır. Bu hızlı büyüme olmadan bebekler yürümeyi, dengede durmayı ve koşmayı başaramazlar. Aynı zamanda solunum ve kan dolaşımı ile de ilgilenmektedir.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.