user
Bebeklerin Dinlemesi ve Agulaması

Sıradaki içerik:

Bebeklerin Dinlemesi ve Agulaması

e
sv

Bebeklerin Konuşmaya Başlaması

315 okunma — 08 Temmuz 2018 00:53
avatar

Hamilelikte

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Bebeklerin ilk aylarda çıkardığı sesler içgüdüseldir ancak belirli bir süre sonra sesleri sözcük olarak çıkarmaya başlama dürtüsü oluşacaktır. Bu sözcükleri; etrafına dikkat ederek ve taklit etmeye çalışarak çıkarmaya başlayacaklardır.

İçgüdüsel olarak tek heceli sesler çıkaran bebekler, 7. aya girdikten sonra isteyerek iki heceli sesler çıkarmaya başlayacaklardır. 8. ay itibari ilk kelimelerini öğreneceklerdir.

Bebeğiniz 10. aya girdiğinde ilk kelimesini söylemiş ve ilk senenin sonunda 3 kelimeye kadar çıkabilecek bir seviyeye gelmiş olacaktır.

Bebeklerin Sözcük Dar Ağacını Geliştirmesi

Bebeklerin, dil becerilerinin gelişme hızı, gerçekten çok hızlı ve şaşırtıcıdır. Yaklaşık 15 aylık bir bebeğin kelime haznesi 19 civarındayken, 2. yaş sonu bu hazne 200 ile 300 sözcük arasında olacaktır ve artık ufak ufak cümleler kurmaya başlayacaktır.

Tabi ki diğer konularda olduğu gibi bu konuda da her bebeğin gelişmesinde farklılıklar olmaktadır. Yapılan araştırmalara göre 20 aylık çocukların kelime hazneleri 6 ile 300 arasında görülmektedir.

Bebek Konuşması

Çoğu anne ve baba bebekleri ile konuşurken seslerini inceltir ve bebeğin çıkardığı seslere benzeterek konuşmaya çalışırlar. Sanki şarkı söylüyormuş gibi bir ses tonu, bazı sesleri abartılı çıkartma ve yüz mimiklerini olduğundan fazla kullanma gibi abartılı şeyleri, dünyanın her köşesindeki yetişkinler bebekler ile konuşurken yapmaktadırlar.

Bu yaklaşım bebeklere belirli bir süre yardımcı olsa da, bebeğin ilk senesinden sonra herhangi bir şekilde faydası yoktur.

Bu zaman sürecinde bebeklerin etraflarını taklit etmesi gerekmektedir ve bu yüzden bu tarz çocukça konuşmaların faydadan çok zararı olacaktır. Bu dönemlerde çocuklar ile normal yetişkin ses tonunda konuşan anne ve babalar onların öğrenim yetilerine çok daha faydalı bir şekilde davranmış olacaklardır.

Konuşmanın Kökeni

Bebekler ilk aylarında bile bulundukları ruh halini anlatan sesler çıkarabilirler. Bu çıkardıkları seslerden kimisi rahatsızlık, kimisi yorgunluk, bir başkası açlık ve bazıları da gazı olduğunun belirtisidir.

Yapılan araştırmalarda bu çıkardıkları ilk ses ve kelime kurma çabalarının esasında tüm dünyada aynı olduğu görülmüştür. Bu çıkan seslerin insanların gruplara ayrılıp farklı diller geliştirmeden önce ilk kullandıkları ses tonları ile alakalı olduğu düşünülmektedir.

Bebeklerin çıkardıkları seslerin kayıtları yapılıp incelendiği zaman 4 adet değişik ses modeli bulunmuştur, her bir ses modeli ünsüz-ünlü kombinasyonu barındırmaktadır. Bir dil öğrenmek çok zor ve karışık bir işlemdir ve 70’e yakın kasın bir arada çalışması gerekir.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.