user
Bebek ve Çocuklarda Oyun Oynama

Sıradaki içerik:

Bebek ve Çocuklarda Oyun Oynama

e
sv

Bebeklerin Nesneleri Keşfetmesi

295 okunma — 09 Temmuz 2018 19:00
avatar

Hamilelikte

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Bebekler, ellerini kullanmaya başladıklarından itibaren çevrelerini keşfedebilmek için etrafındaki nesneleri elleri ile kavramaya ve dokunmaya başlayacaklardır. Böylelikle sıcak, soğuk, yumuşak, sert, ıslak ve kuru arasındaki farkları anlayacaklar ve tecrübeleri ilerledikçe değişik nesnelerin yapısını da öğrenmiş olacaklardır. Bu öğrenim karışık bir süreçtir ve birçok aşamadan geçmektedir.

Elden Ağıza Süreci

Bebekler, ellerini ağızlarına götürebilmeye başladıktan hemen sonra, onlara verilen her objeyi denetlemek için ağızlarına götüreceklerdir. Bunun sebebi, bebeğinizin ağızı, ilk zamanlarda vücudunun diğer tüm kısımlarından çok daha gelişmiş olmasıdır. Bu ağızına alma süreci, uzun zaman sürebilir ve zaman ilerledikçe bebeğiniz için tehlike teşkil etmeye başlayabilmektedir.

Bebeğiniz emeklemeye ve etrafını mobil bir şekilde keşfetmeye başladığında, etrafında bulduğu nesneleri de önceden de öğrendiği gibi ağzına alacaktır. Tehlikeli sıvı ve kesici cisimlere ulaşması onun için çok tehlikeli bir tecrübe olacaktır. Güvenli gözüken plastik oyuncaklar bile eğer yutturulursa büyük tehlikeler yaratmaktadır, bu yüzden çok dikkatli olunması gerekmektedir.

Nesneleri Anlama Süreci

Bebekler, nesneleri ağızlarına almalarının yanı sıra onları ellerinde sallar ve hatta fırlatabilirler. Bu deneyler sayesinde o nesnenin ağırlığı, yüzeyi ve diğer fiziksel özelliklerini öğrenmeye çalışırlar.

Böylelikle, şekillerin, nesnelerin nasıl hareket ettiğini, bir nesnenin nasıl bir diğer nesnenin içine geçtiğini ve nesnenin çıkardığı değişik sesleri test ederek öğrenmeye çalışırlar. Bu öğrendikleri bilgiler ileride öğrenecekleri geometri, matematik, mimari ve hatta sporların temelleri oluşturmaktadır.

Nesnelerin Kalıcılığı

Bebeklerin, en önemli anladıkları şeylerden bir tanesi de etrafındaki objelerin kalıcılığıdır. Bebeğiniz altı aylıkken her nesnenin birbirinden farklı olduğunu keşfeder. Bu zamandan önce, örneğin bir köpek gördüğünde onu hep aynı köpek olduğunu sanmaktadır. Artık her gördüğü köpeğin farklı olduğunu anlamıştır.

Bu süreçten sonra bebekler bir nesnenin onların göremediği bir yerde olduğu zaman var olmaya devam ettiğini anlamaya başlarlar. Örneğin bunun en ilginç örneklerinden bir tanesi “ce” oyunudur.

Anne veya babası bir yere saklanıp “ce” diye ortaya çıktığında bu bebek için çok ilginçtir. Bebekler 6 aylık olduklarında anne ve babalarının başka bir nesnenin arkasına saklandığını anlamaya başlayacaklardır.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.