user
Bebeklerin Sindirim Sistemleri

Sıradaki içerik:

Bebeklerin Sindirim Sistemleri

e
sv

Bebeklerin Vücut Kontrolleri

360 okunma — 30 Haziran 2018 00:28
avatar

Hamilelikte

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

İnsan vücudunda bir hareketlenme olduğunda iki şey gerçekleşmektedir. Beyin, kaslara hareket etmesini söylemektedir ve vücudun kendini kontrol etme mekanizması devreye girerek yapılan harekete tüm desteğini vermektedir.

Otonom sinir sistemi hareketin kontrolünü sağlar ve bedensel sinir sistemi de hareket eylemini gerçekleştirir.

Bebeklerde Otonom Sinir Sistemi

Vücut dinlendiği zaman enerjiyi korumaktadır fakat hareket etmeye başladığında vücut rezerv edilmiş enerjinin yardımına, görevin düzgün bir şekilde yerine getirilmesi için başvurur.

Otonom Sinir Siteminin görevi vücudun hareketlerinin ince ayarını sağlamaktır. Bunu fren ve gaz olarak düşünebileceğimiz, iki zıt güç ile gerçekleştirmektedir.

Frene bastığı zaman tüm enerji elementleri yavaşlar böylelikle vücut rahatlar ve gevşer. Gaza basıldığında ise tam tersi olarak her şey birden hızlanır ve tüm destek birimleri devreye girer. Bu gazı, “sempatik sinir sistemi” sağlamaktadır.

Aktif olduğu zaman vücut adrenalin ile dolmaktadır. Her şeyin yavaşlamasını sağlayan fren mekanizmasına da “parasempatik sinir sistemi” denilmektedir. Herhangi bir zaman biriminde bu iki sistemden biri aktif haldedir.

 

Bebeklerde Sempatik Sinir Sistemi

Sempatik Sinir Sistemi kalp atışlarının artmasına sebep olmaktadır, böylelikle vücut içindeki kan dolaşımını arttırarak, kandaki basıncı yükselecektir.

Nefes alma oranını artacak ve vücuda daha fazla oksijen girecektir. Kan damarlarının büyüme ve küçülmelerini kontrol ederek, cilt ve bağırsaktaki kanları kaslara aktarır. Bu işlem, vücudun ısınmasına sebep olacağından, soğutma sistemi olarak vücut terlemeye başlayacaktır.

Avuç içi ve ellerdeki terlemede, herhangi ani bir durum karşısında daha iyi kavrama sağlamak için artacaktır. İdrarı engelleyerek, tükürük ve gözyaşı gibi su dolu salgıların oluşumunu düşürerek, vücudun sıvısını daha acil görevlerde kullanmak üzere rezerve etmektedir.

Bebeklerde Parasempatik Sinir Sistemi

Özet olarak sempatik sistemde oluşan olayların tersine dönmesini sağlamaktadır. Kalp atışları yavaşlar ve kalp kasları üzerindeki baskı azalır.

Artık daha az oksijene ihtiyaç vardır böylelikle akciğerlerde rahatlayabilir. Kan kaslardan tekrar ciltte ve bağırsaklara geri döner, terleme azalır, tükürük ve gözyaşı bezleri tekrardan daha aktif hale gelirler.

Bebeklerde Adrenal Bezeleri

İnsan vücudunda birçok değişik aktivite seviyesi vardır. Bunlar rahat bir yürüyüşten, dışarıdan gelebilecek tehlikeli saldırılara verilen panik tepkiler gibi farklılıklar gösterebilirler.

Vücudunuz panik seviyesine geldiğinde adrenalin bezeleri vites yükseltir ve daha aktif olurlar. Adrenalin bezleri böbreklerin hemen üzerinde bulunmaktadır ve herhangi bir tehlike durumunda vücuda adrenalin salgılamak önemli görevlerinden biridir.

Bu salgılanan adrenalin insan vücudunu tehlikeli ve saldırgan hareketlere karşı hazırlar.

Bebeklerin vücudunda korkudan dolayı salgılanan adrenalin, güçlü bir ağlamaya, kol ve bacaklarını hızlı bir şekilde hareket ettirmelerine sebep olur.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.