user
Gebelikte Yemek Yiyememe, Beslenememe ve Yeme Bozuklukları

Sıradaki içerik:

Gebelikte Yemek Yiyememe, Beslenememe ve Yeme Bozuklukları

e
sv

Gebelikte besin gıda zehirlenmesi ve zehirlenme belirtileri

464 okunma — 19 Ekim 2013 11:46
avatar

Hamilelikte

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Gebelikte meydana gelen zehirlenme yani preeklamsi; kendini yüksek kan basıncı(hipertansiyon), idrarda protein görülmesi(proteinüri) ve ödem oluşması ile belirlenir.

Tek başına proteinüri sıvı kaybında da olabileceği için preeklamside tansiyon yüksekliğinin proteinüri’ye eşlik etmesi gerekmektedir. Gebenin tansiyonunun 140/90 dan yüksek olması gerekir. Yüksek tansiyona bağlı olarak boşaltım sisteminde protein kaçağı olur böylece proteinüri buna eşlik olarak da ödem meydana gelir.

Sadece ödem olmasına preeklamsi dememiz yanlış olur. Preeklamsiyi hafif, orta, ağır olarak sınıflandırabiliriz. Ağır preeklamsi çok nadir görülür. Orta ve hafif preeklamsi ise çok rastlanılan vakalardır. Mutlaka kontrol altına alınmalıdır. Gebe kadın sabah uyandığında ellerde, göz kapaklarında, ayaklarda ödem görülür.

Preeklamsi daha ağırlaştığı dönemlerde baş ağrısı, gözde bulanık görme, ışığa karşı duyarlılık, karın ağrısı gibi belirtiler ortaya çıkar. Tedavi edilmez ise ciddi organ bozuklukları görülebilir. Pıhtılaşma bozukluğu olur gebe kadının kanaması kontrol altına alınamaz ve hasta ciddi derecede hayati tehlike yaşar. Bu tür gebeler mutlaka yoğun bakım şartlarında takip edilmelidirler.

Konvülziyon gelişebilir. Böyle hastalara eklamsi adı verilir. Eklamsi anne ve bebeğin hayatını tehdit eden bir durumdur. Anne veya bebek kaybedilebilir. Kalıcı ve ciddi organ hasarlarına neden olabilir. Preeklamsi genellikle gebeliğin 20. Haftasından sonra ortaya çıkar.

Gebe kalmadan önce tansiyon hastası olanlar, daha önceki gebeliğinde hipertansiyonu olanlar, kilolu gebe kalanlar, diyabetli gebeler, 40 yaşından sonra gebe kalanlar, yirmi yaşından önce gebe kalanlar, çoğul gebelikler risk gruplarıdır. Gebelikte aşırı kilo alınmamalıdır. Doktor kontrollerinizi aksatmadan yapmalısınız.

Tuzdan uzak durmalısınız. Gebeliğin 20. Haftasından sonra mağnezyum ve kalsiyum prereratları almalısınız. Rutin kontrollerinizi ve tetkiklerinizi aksatmamalısınız. Eğer gebeliğin 20. Haftasından önce tansiyonunuz yüksek ise kadın doğum uzmanına ek olarak bir Dahiliye uzmanı ile görüşmelisiniz. Böyle bir durumda bebekte gelişme geriliği görülür.

Erken doğum oranı çok yüksektir. Bebeğin eşinin erken ayrılması sonucu bebek ölümleri olabilir. Gebeliğe bağlı eklamsi anne ölümlerinin çoğunluğunu oluşturmaktadır.

Özellikle bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde bu durumun önüne geçmek için en etkili yöntem dengeli beslenmek ve doktor kontrollerini aksatmamaktır. Takip altına alındığında preeklamsi korkulacak bir durum değildir.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

avatar
  • prensesim 10 yıl önce
  • Merhaba ben ceylan 18haftalik hamileyim karnim cok cikti ve dunden beriye karnim baya asaga dustu ve karnimin alt kismigi cok agiriyo ve bS donmesi vucudum su topladi kendimi iyi hisetmiyorum neden acaba lutfen bir cevap yazarmisiniz