user
Çay nescafe kahve kola hamilelikte gebelikte zararlı mı

Sıradaki içerik:

Çay nescafe kahve kola hamilelikte gebelikte zararlı mı

e
sv

Karanfil ile İlgili Bilinmesi Gereken 5 Temel Bilgi

352 okunma — 26 Nisan 2013 15:44
avatar

Hamilelikte

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Doğal bir koku giderici olarak bilinen karanfilin anavatanı Endonezya’dır. Gerek ülkemizde gerekse dünyanın pek çok yerinde ağız kokularının giderilmesi için kullanılan karanfil bitkisi, asıl itibariyle mucizevî bir bitkidir. Pek çok hastalık için bir şifa kaynağı olan karanfilin bilinmeyen ancak bilinmesi gereken birçok özelliği vardır. Çay olarak tüketimi bilinen karanfilin gerek kullanım özellikleri, gerek faydaları, gerekse yan etkileri pek bilinmemektedir.

Koku bastırıcı, ağrı kesici, mikrop öldürücü, gaz söktürücü ve hazım kolaylaştırıcı olarak kullanılabilen karanfilin saklı kalmış yanlarını ve karanfil hakkında bilinmesi gereken ayrıntıları öğrenmek için dilerseniz karanfil bitkisine biraz değinelim.

1- Karanfilin Tarihçesi: Belirttiğimiz üzere karanfilin anavatanı Endonezya’dır. Asya’da M.Ö. 200’lü yıllarda kullanılmaya başlanan karanfil, M.S. 1. yüzyılda Ortadoğu’ya, M.S. 4. yüzyılda ise Avrupa’ya getirilmiştir. Böylece tüm dünyaya yayılmıştır. Gittiği yerlerde ilk etapta ağız kokuları için kullanılmış, sonra ise baharat ve çay katkısı olarak kullanılmaya başlanmıştır. Böylece günümüzdeki kullanım alanları bir bir ortaya çıkmıştır.

2- Karanfil Seçiminde Nelere Dikkat Edilmeli ve Karanfil Nasıl Saklanmalıdır: Karanfil nemi sevmeyen bir bitkidir. Dolayısıyla karanfil alırken kuru yerde saklanmış olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca gün ışığına maruz kalmaması, mümkünse ağzı kapalı cam bir kapta muhafaza edilmesi iyi olacaktır. Bu şartlarda satılan karanfiller tercih edilmeli ve alındıktan sonra da bu şartlarda saklanmalıdır.

3- Karanfilin Faydaları: Belirttiğimiz üzere karanfilin bilinen ve bilinmeyen pek çok faydası vardır. Öyle olmasaydı karanfil üzerine bu kadar çok söz etmek de anlamsız olurdu. Öncelikle en popüler faydası ağız kokularını gidermesidir. Özellikle sarımsak ve benzeri bitkiler tüketildiğinde karanfil kullanımı oldukça yaygındır. Antiseptik özelliği sayesinde mikropları öldüren karanfil, vücudun mikroplara karşı savaşmasını tetikler. Mikropları öldürmesi ve ağrı kesici özelliği, karanfili bir diş hekimi yapmaktadır. Ağrıyan dişin üzerine konarak kullanımı, Anadolu’da yüzlerce yıldır uygulanan bir yöntemdir. Antiseptik özelliği sayesinde vücudun zindeliğini arttırarak vücuda enerji ve canlılık verir. Kalbi ve sinir sistemini güçlendirdiği kanıtlanmış bir gerçektir. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun hastalıklara yakalanmasının önüne geçer. Mideye ve göğse güç verir, nefesimizi açar, ishali keser, cinsel gücü arttırır. İyi bir balgam söktürücüdür. Baharat olarak yemeklere katıldığında iştah açar.

4- Karanfilin Kullanımı: Bitkiler her ne kadar şifa kaynağı olsalar da doğru kullanılmadıklarına faydalanabilmek mümkün değildir. Karanfilin en popüler kullanım şekli çayıdır. Ancak çayı tek başına her görevi yerine getirmez. Karanfilin yağı çıkarılıp ağrılı yerlere masajla yedirildiğinde ağrılara iyi gelmektedir. Karanfil çiçeği balla karıştırılıp yenildiğinde cinse gücü arttırmaktadır. Karanfil çiçekleri kaynatılıp içildiğinde balgam söktürmektedir.

5- Karanfilin Yan Etkileri: Karanfilin en belirgin yan etkileri, uzun müddet kuru karanfilin ağız yoluyla kullanılması neticesinde meydana gelmektedir. Bu durumda diş eti yaraları, ağız yaraları, karaciğer rahatsızlıkları ve vücutta su kaybı sorunları görülebilmektedir

Görüldüğü üzere basit bir bitkiymiş gibi görünen karanfil, pek çok yararı ve zararı içerisinde barındırmaktadır. Dikkatli kullanıldığında bir şifa kaynağı, dikkatsiz ve bol miktarda kullanıldığında ise bir rahatsızlık kaynağı olabilmektedir. Üstelik bildiğimizin aksine sadece koku giderici ve çay olarak kullanılmamaktadır.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.