user
Laparoskopi nedir Over Kisti Laparoskopi ameliyatı fiyatı

Sıradaki içerik:

Laparoskopi nedir Over Kisti Laparoskopi ameliyatı fiyatı

e
sv

Siklus Nedir ? Siklus düzensizliği ne demektir ? Siklus bozukluğu

413 okunma — 18 Temmuz 2013 11:15
avatar

Hamilelikte

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Siklus yani halk dilinde daha çok aybaşı ya da adet olmak olarak bilinen adet döngüsü üreme çağında olan bir kadında ortalama 28 günde bir tekrar eden sürece denir.

Adet döngüsü bu 28 günlük süreç içerisinden bu güne kadar gelmiş geçmiş süreci anlatan be bu süreç içerisinde kadın vücudunda gerçekleşen biyolojik olaylar döngüsünü ifade eder. Normal bir adet döngüsü kadında 28 gün sürmekte iken bu döngünün alt ve üst sınırları 21-35 gün arasında hesaplanmıştır.

Adet kanaması ortalama 4 gün devam eder ve 1 ile 7 gün arasında normalin alt ve üst sınırları olarak kabul edilir. Bu döngü yaşanırken 20 ile 80 mililitre kan kaybedilir.

Adet döngüsü ergenlik döneminden, yumurtalıklarda olgunlabilecek yumurta hücrelerinin tümüyle tükendiği menopoz dönemine kadar devam eder. Bu zaman dilimi içerisinde gebelik döneminde ve emzirmenin devam ettiği sürenin büyük kısmında geçici olarak durakladığı bilinmektedir.

Bir yumurtanın döllenmesi için gerekli sperm sayısı yaklaşık olarak 200-300 milyon sperm hücresi hazır olarak bekler. Sayının bu kadar yüksek olmasının sebebi ise sperm hücrelerinin çoğunun yolda ölmesidir. Yani yumurtayı döllemek için uğraşan spermlerin sayısının fazla tutulması yumurta’nın döllenme yüzdesini yüksek tutmaktır.

Testislerde üretilen bu spermlerin yaşayabilmeleri için yeterli vucut ısısına ihtiyaç duyarlar ve sperm olana kadar pekçok aşamadan geçen bu canlılar yaşayabilmeleri için yaşadıkların yerin serin olmasını isterler.

İnsan vucut sıcaklığı tam olarak 37 c derecedir ve bu sıcaklık spermler için oldukça fazladır. İşte bu yüzden testisler vucudun dışında yer alır. Sperm ana hücreleri seminifer tüpçüklerinin çeperlerinde yer alır. Bir süre sonra çoğalmaya başlıyan bu hücreler bir miyoz 2 mayoz bölünme geçirirler.

Babadan gelen spermden bebeğe aktarılacak olan kromozom sayısının 23 olabilmesi için, sperm ana hücreleri mayoz bölünme geçirerek kendi kromozom sayılarını yarıya indirirler. Bu bölünme sonucunda 4 tane spermatid adı verilen hücre oluşur. Ancak bu hücrelerin dölleme özelliği yoktur.

23 kromozom’a sahip olan bu hücrelerin dölleme özelliği kazanabilmeleri için yeni değişikliklere ihtiyaç vardır. Erkek üreme hücrelerindeki bu ihtiyaca yönelik spermatid hücrelerinin gelişime yardımcı olacak bir hücre grubu geliştirilmiştir.

Mayoz bölünme sonunda 1-2 hafta içinde her spermatid hücre kendisini kuşatan bu yardımcı hücreler tarafından fiziksel olarak yeniden şekillendirilir.

Erkek üreme sistemindeki özel yapılarda bulunan 2n kromozomlu sperm ana hücrelerinde oluşur. Bu hücrelere spermatogonyum denir. Erkek bireylerin ergenliğe ulaşmadan önce spermatogonyumlar mitozla çoğalır. Ve oluşan spermatogonyumlar gelişerek mayoza hazırlanır. Bu hücrelere birincil spermatosit denir.

2n kromozomlu spermetositler mayoz1 sonunda haploit yani ne kromozomlu iki hücreyi meydana getirirler bu hücrelere de ikincil Spermatosit denir. İkincil spermatositlerden de mayoz2 sonunda spermatit denilen haploid n kromozomlu 4 hücre oluşur.

Mayoz bölünme ile erkek üreme organı olan testislerin yapısındaki seminifer tüpçüklerinde spermlerin oluşmasına spermatogenez denir.

  • Site İçi Yorumlar

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.