user
Hamilelik Döneminde Röntgenin Zararları

Sıradaki içerik:

Hamilelik Döneminde Röntgenin Zararları

e
sv

Bebek Hormonlarının Gelişimi Nasıl Olur?

316 okunma — 22 Mayıs 2018 18:55
avatar

Hamilelikte

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Bebeğinizin vücudundaki aktiviteleri 2 ayrı sistem kontrol etmektedir. Bunlar sinir ve endokrin sistemleridir. Endokrin bezeleri, kana karışması için özel kimyasallar salgılarlar, böylelikle hücresel metabolizmayı etkilemiş olurlar. Bu hormonlar bebeğinizin içsel gelişimini sağlamaktadırlar.

Hipofiz Bezesi

Gelişimizdeki en önemli etkenlerden biri olmasının yanı sıra bu beze doğumda sadece 4mm’dir. Beyinde küçük bir saçma tanesi gibi hipotalamus’un hemen altında yer almaktadır.

Hipotalamus, sinir sistemi ve endokrin sistemi arasında bir köprü görevi görmektedir. Görevlerinden bir tanesi nörohormonların gelişimini sağlamaktır. Nörohormonlar balgam ve sümüklerin oluşumunu kontrol ederler.

Hipofiz bezesi, embriyonun ikinci ayının sonunda oluşmaktadır ve çalışmaya oluşumundan hemen sonra başlar. İki önemli görevi vardır, bunlardan bir tanesi büyüme hormonunu vücut hücrelerine ulaştırmak ve özel hormonları tiroit bezesine göndererek aktif hale gelmesini sağlamaktır.

Tiroit Bezesi

Tiroit bezesi komutlarını hipofiz bezesinden almaktadır ve tiroksin üretmektedir. Tiroksin özellikle kemik, diş ve beyindeki gelişmeyi desteklemektedir; aynı zamanda vücudun genel metabolizmasını da kontrol eder. Vücudumuzdaki yeri, gırtlağın hemen altındadır ve bir kelebek şeklindedir.

Pankreas

Bebeğin karnının altındadır ve ağırlığı doğumda yaklaşık olarak 3-5 gramdır. Doğumdan sonra yetişkin oranının 1/13’ü kadardır. İlk senenin sonunda ağırlığı yaklaşık 10 gram olmaktadır. Pankreasın görevi alkalin suyunu salgılayarak sindirime yardım etmek ve kandaki glikoz seviyesini glükagon ve insülin ile dengelemektir.

Bağlılık Hormonu

Endokrin sistemi karışık bir sistemdir ve bir dolu hormonu içerir fakat aralarında değinmemiz gereken bir tane daha vardır ve bu da oksitosindir. Bu hormondan aynı zamanda sevgi, aşk ve bağlılık hormonu olarak da bahsedilir. Bu hormon hipotalamus’da üretilir ve kan sistemine hipofiz bezesinin arka lobu tarafından karışır.

İki genç arasındaki aşktan bahsedersek söz ettiğimiz esasında oksitosindir. Kendilerini çılgınca âşık hisseden çiftlerde normalden daha yüksek oksitosin miktarı bulunmaktadır.

Kadınlar doğum yaparken endokrin sistemleri vücutlarına oksitosin salgılamaktadır, bu şekilde anneyi kimyasal olarak da doğacak bebeğine olan bağını arttırmak için vücudu hazırlamaktadır.

Aynı şekilde emzirmede vücuttaki oksitosin sayısını arttırmaktadır ve anne ile bebek arasında kurulacak bağı güçlendirmektedir.

Sevgi Dokunuşu

Yapılan araştırmalar, bebeğinizi kucağınızda biberon ile beslemeniz, mekanik olarak beslenmesinden daha fazla sayıda oksitosin salgılamasına sebep olacağını göstermiştir.

İlk zamanlarında bu hormonu arttırmak sevgi dokunuşları ile gerçekleşmektedir; bu yüzden bebeğinizin ileride daha stressiz olması ve daha güvenli bir ergenlik dönemi geçirmesi için sevgi dokunuşlarınızı bol bol kullanmalısınız.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.