user
Bebeklerin Diş Çıkartmaya Başlaması

Sıradaki içerik:

Bebeklerin Diş Çıkartmaya Başlaması

e
sv

Bebeklerin Duyularının Gelişimi

346 okunma — 17 Haziran 2018 01:49
avatar

Hamilelikte

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Bebeğiniz size bağımlı olabilir; fakat duyu organları veri toplamaya hazır haldedir. Bebeğinizin beyni, sinir uçları ile bağlantıları kurmakla meşgul olacaktır; böylelikle her geçen ay bebeğinizin gördüğü, duyduğu, hissettiği, kokladığı ve tattığı her şey daha da anlam kazanacaktır.

Bebeklerde Görmenin Gelişimi

Bebeğinizin görmesi sandığınızdan daha iyidir, yapılan araştırmalarda anne rahminde bile bebeklerin ışık yoğunluğunu görerek algılayabildikleri ortaya çıkmıştır.

İlk doğduğu zaman yaklaşık 20-25 cm arasını iyi bir şekilde görebilmektedir, bu da annesinin yüzünü tanımasına yardımcı olmaktadır. Siyah ve beyaz objeleri daha rahat algılamakta ve 6 metreye kadar olan objeleri seçebilmektedirler.

Yapılan araştırmalar bebeklerin insan yüzüne olan ilgisini ortaya koymuştur; bebekler herhangi rastgele bir şey yerine, insan yüzüne bakmayı tercih ettikleri ortaya çıkmıştır. Gülen insan yüzü, özellikle dikkatlerini çok daha fazla çekecektir.

Bebeklerin gözleri vücudu ile kıyaslandığında, yetişkinlere göre daha büyüktür. Aynı zamanda gözbebekleri de daha iridir. Bu koca, büyük gözler bebeklere karşı olan şefkatimizi arttırmamızı sağlamaktadır ve onlara sevgi ile yaklaşmamız için tasarlanmıştır.

Göz rengindeki en önemli faktör genetiktir; çoğu kahverengi ve yeşil gözlü çocukların, gözü mavi gibi görünebilir. Esas göz renginin ortaya çıkması yaklaşık 6 ay sürmektedir.

Bebeklerde Duymanın Gelişmesi

Yapılan araştırmalar bebeğinizin iç kulağının doğmadan önce tam olarak gelişen tek duyu organı olduğunu bizlere göstermiştir.

Doğduktan hemen sonra, bebekler etraflarındaki yüksek seslere karşı oldukça duyarlıdır. Bu yüzden yüksek seslerden ürküp ağlamaya başlayabilirler.

Duyma duyuları gayet güçlüdür ve anne rahminde duyduğu ses ve müzikleri tanıyabilirler. Bebekler en çok ilgiliyi insan sesine göstermektedirler.

Bebeklerde Hissetme Duyusunun Gelişimi

Bebeklerdeki, hissetme duyusu, anne rahmine düştükten hemen sonra etkin olacaktır. 32. haftadan sonra bebeğin nerdeyse tüm vücut kısımları uyarılmalara tepki verecektir.

Bebekler baskıya, acıya, titreşimlere ve ısı değişikliklerine karşılık verebilecekler ve doğduktan hemen sonra farklı dokunmaları ayırt etmeye başlamış olacaklardır.

Bebeklerde Tat Duyusunun Gelişimi

Bebekler, anne rahmindeki amniyotik sıvıyı yutarlar ve bu sıvıda annesinin aldığı besinlerin izleri bulunduğundan, annesinin yediklerini tatmış olurlar.

Bebeklerin yetişkinlerden çok daha fazla tat alıcıları vardır, yaklaşık 10.000 adet. Bunlar sadece dilde değil aynı zamanda ağızın kenarlarında da bulunmaktadır; fakat zamanla ağızın etrafındaki tat alıcılar kaybolacaktır.

Bebekler değişik tatları çok küçük yaştan itibaren ayırt edebilirler ve genellikle tatlı olan tatları daha çok severler.

Bebeklerde Koku Alma

Bebeklerin kokulara olan duyarlılıklarını bilebilmek çok kolay değildir; fakat 2 günlük bebeklerin bazı kokulara, sirke ve sarımsağa, güçlü bir tepki verdiği kanıtlanmıştır.

Diğer yapılan araştırmalarda 5 günlük bebeklerin annesinin sütüne batırılmış bir süngere doğru döndüğü ve 10 günlük çocukların ise kendi annesinin sütünün kokusunu diğer sütlere tercih ettiği görülmüştür.

Bebeklerin koku duyu gelişimi çok hızlıdır ve doğduktan 45 saat içinde annelerinin kokularını öğrenirler.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.